Nieuwe server voor virtualisatie

Door we_are_borg op zondag 1 mei 2011 02:18 - Reacties (15)
Categorie: Server, Views: 5.598

Na aanleiding van deze blog, heb ik besloten om toch maar mijn eigen server te upgraden en ook over te stappen naar virtualisatie. Aangezien ik graag alles gescheiden houd en daarbij ook nog wel eens experimenteer met Server besturings- systemen is virtualisatie een uitkomst.

Ik heb gekozen voor het volgende:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i3 540§ 85,91§ 85,91
2GeIL Value PLUS GVP38GB1333C9DC§ 59,90§ 119,80
1Intel Desktop Board DH55TC§ 70,99§ 70,99
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal§ 276,70

Ik heb gekozen voor de Intel Desktop Board DH55TC aangezien deze een ingebouwde netwerkkaart heeft die werkt met ESXi hierdoor hoef ik geen extra patch te doen en hoort het gelijk te werken. De Intel Desktop Board DH55TC ondersteund maximaal 16GB geheugen dit heb ik er maar gelijk bij genomen om te voorkomen dat het geheugen te laag is om meerdere VM's te draaien. De Intel Core i3 540 is krachtig genoeg voor mij en ondersteund Intelģ Virtualization Technology (VT-x), dit is een verbetering ten opzichte wat ik nu gebruik aangezien die geen enkele Virtualization Technology in zich heeft.

Helaas heb ik de bestelde producten nog niet binnen aangezien Koninginnedag er tussen zit, ik hoop een maandag alles binnen te hebben.

Wat mijn plan is om te doen is als volgt ik wil graag alles afgeschermd hebben zodat eigenlijk maar een paar zaken fout kan gaan. Ten eerste DHCP, Samba, Interne Websites krijgen allemaal hun eigen VM als er dus een VM uitvalt ben ik alleen die functie kwijt, het ergste geval wat kan gebeuren is ESXi die er mee stopt of een hardware probleem, maar gelukkig heb ik Backups. Een ander voordeel wat ik heb is dat ik iets exotischer kan gaan werken met Websites namelijk met MySQL twee MySQL servers draaien en dan kijken wat de grote verschillen zou zijn als je het groter opzet als normale hosting. Ook zaken zoals caching servers voor Apache kan ik dan o[p me gemak testen zonder dat ik mijn goede setup om zeep help wat in het verleden nog wel eens gebeurt is, nu zijn er wel backups maar je verliest toch tijd en soms ook zin om verder te gaan.

Aan het einde van de week zal ik nog een blog post maken en schrijven over hoe gemakkelijk of moeilijk het was om ESXi te installeren en de VM;s op te zetten.

Volgende: DOTA 2 invites 01-'13 DOTA 2 invites
Volgende: TV Series 04-'11 TV Series

Reacties


Door Tweakers user Weiman, zondag 1 mei 2011 02:22

Grappig, er lijkt echt een soort rage te zijn op dit moment; iedereen wil een zuinige server voor virutalisatie :P

Waarom trouwens geen AMD X4? Meer cores, en volgens mij maakt het qua features niet uit. Even los van de supported NIC natuurlijk.

Door Tweakers user we_are_borg, zondag 1 mei 2011 02:53

Omdat ik weet dat de processor en het moederbord goed zijn, ook omdat ik minder ervaring heb met AMD. Met Intel kijk ik regelmatig wat ze aan het doen zijn en ook hoe de processoren presteren. Ook wis ik nu gelijk dat het moederbord het zal doen als ik AMD neem moet ik kijken naar geheugen of het wel 16GB aan kan en dan ook nog eens kijken of de netwerkkaart goed is ervoor.

Ik heb momenteel een server staan en draai hier virtualbox op maar dit werk niet echt lekker, aangezien de server toch wilde upgraden was het ook een mooie stap om het goed aan te pakken en met deze setup kan ik even vooruit. Het enigste probleem waar ik tegen aan kan lopen is HD ruimte maar ik kan voorlopig vooruit en ik heb op het moederbord nog twee lege SATA aansluitingen. Daarbij heb ik ook nog een Promise PCI kaart met 4 SATA aansluitingen ik kan denk ik met dit systeem 5 jaar vooruit.

Door Tweakers user naarden 4ever, zondag 1 mei 2011 09:42

Als het 4x DDR3 heeft, kan het 16GB aan.

Door Tweakers user we_are_borg, zondag 1 mei 2011 11:48

naarden 4ever schreef op zondag 01 mei 2011 @ 09:42:
Als het 4x DDR3 heeft, kan het 16GB aan.
Ja maar dan zat ik nog met de netwerkkaart en ik was eigenlijk erg lui op dat moment, daarbij ik weet bijna niets van AMD dus ik ben bij Intel gebleven voor het gemak.

Door Tweakers user F1xxer, zondag 1 mei 2011 13:25

je kan ook een goedkope intel netwerkkaart kopen van 25 euri. Mocht je nog AMD willen. Verder mooi servertje!

En virtualisatie ftw! ;)

Door Tweakers user we_are_borg, zondag 1 mei 2011 13:42

Ja dat had gekund maar ik ben blij dat ik dit heb genomen, hiermee kan ik een lange tijd mee vooruit en ik kan er leuk mee spelen.

Door Tweakers user i-chat, zondag 1 mei 2011 15:06

hoewel ik je keuze wel snap, (kies voor wat je kent), snap ik ook de reacties wel, aanzien amd in dit segment duidelijk meer te bieden heeft dan een I3.

denk aan een moederbordje met wat meer features, wat extra pci-e sloten (en dus meer upgrade mogelijkheden in de toekomst), een goedkoop upgrade pat naar een 6core cpu'
want in tegenstelling tot wat je zou verwachten zals je I/o (netwerk prestaties / hdisk prestaties etc ) altijd als eerste de botleneck zijn en zeker NIET je rauwe cpu kracht of je magere 8gb ram...

investeren in een mobo met 3 of 4 volwaardige pci-e x8 (of x16 sloten) voor raidcontrollers of extra netwerk mogelijkheden. zou ik eerder hebben aangeraden, en bovendien is er naar mijn idee altijd wat te zeggen voor meer kernen tegen snellere kernen als je aan virtualisatie denkt.

dus een x6 was de goedkopere optie geweest, tenzij je oor hypertreading kiest ...

Door Tweakers user we_are_borg, zondag 1 mei 2011 16:19

Laat we even zeggen dat ik het geen wat ik boven heb staan terug stuur naar de winkel, wat zouden jullie dan nemen. Ik neem aan dat het geheugen goed is dus dat kan ik houden. De prijs dient lager te zijn of maximaal 30 euro hoger als wat ik nu heb uitgegeven, dus maximaal 185 euro voor moederbord en processor eventueel netwerkkaart erbij als onboard niet werk onder ESXi.

Door Tweakers user i-chat, zondag 1 mei 2011 16:58

een redelijk simpele phenomII x4 @am3 kost je op of rond de 100eu. -
- dat bied je mogelijkheden genoeg voor een flink degelijk mobo in het mid segment,
en bovendien een upgrade mogelijkheid naar die AM3 x6 reeks, (of mogelijk zelfs naar am3+ (al is dat laatste op dit moment nog onzeker, )

Door Tweakers user analog_, zondag 1 mei 2011 21:15

Er is toch iets te zeggen voor de i3, deze heeft een supermager idle verbruik. Persoonlijk ben ik een AMD persoon maar de i3/5 doen dingen die AMD niet kan op dit moment. Daarnaast moet je niet vergeten dat socket AM2(+/3+) aan sterven is.

Het voordeel bij AMD is dat ze als sinds jaar en dag 64bit, VT-x/d (de amd varianten) en 16GB, ECC ondersteunen van de goedkoopste single core tot duurste 12core.

[Reactie gewijzigd op zondag 1 mei 2011 21:18]


Door Tweakers user Neo_TGP, zondag 1 mei 2011 21:26

Ik heb net ook een nieuwe server besteld met hetzelfde doel, ik heb alleen net wat andere hardware gekozen:

Core i5 2500 (dus niet de 2500k)
16 GB DDR3
Intel DQ67OW B3 iQ67

Het grote voordeel is dat de CPU en het mobo VT-d ondersteunen, iets wat in sommige situaties een aardige performance boost kan geven. Alleen dan ga je wel over je budget heen zie ik :(

[Reactie gewijzigd op zondag 1 mei 2011 21:28]


Door Tweakers user HyperBart, zondag 1 mei 2011 23:03

Thanks voor het doorlinken :)
Amusement er mee, vergelijkbaar bordje en natuurlijk voor de rest hetzelfde, ga je heel veel plezier aan hebben...

@Weiman: klopt, sinds de blog van Mux omtrent de zuinige i3-PC is er ook wel wat animo gekomen voor zuinige servertjes... En bijgevolg ook voor zuinige virtualisatie, omdat je eigenlijk door virtualisatie nog meer functies per watt krijgt en dat een Watt beter gebruikt wordt...

Wat(t) ook weer mooi is :+

Door Tweakers user we_are_borg, zondag 1 mei 2011 23:11

Ik denk wel het moederbord terug brengen ik wil namelijk de Intelģ Executive DQ57TM nemen aangezien deze VT-d ondersteund en heeft ook nog een externe e-Sata poort, maar de netwerkkaart is weer niet in de HCL van ESXi.

Door Tweakers user HyperBart, maandag 2 mei 2011 00:14

we_are_borg schreef op zondag 01 mei 2011 @ 23:11:
Ik denk wel het moederbord terug brengen ik wil namelijk de Intelģ Executive DQ57TM nemen aangezien deze VT-d ondersteund en heeft ook nog een externe e-Sata poort, maar de netwerkkaart is weer niet in de HCL van ESXi.
Tja, ik draai nu wel een paar VM's en ik kan me nog niet zo snel bedenken waarom ik VT-D nodig heb... Ben heel tevreden van mijn bordje en het modden vond ik ook niet zo erg... Ok ja, het is cleaner als je een mobo hebt wat rechtstreeks gesupporteerd wordt, maar daar lig ik niet van wakker, alles draait vlot bij mij :)

eSATA net hetzelfde... Imho (nofi): vind ik het een beetje fout als je met zo van die knutseldingen aankomt (OK, onze ESXi is ook wel knutsel, maar kom :+ ). Ik ben wel fan van het mooie geheel, niet aanmodden met extra stukjes hardware enzo... Voor backups is het dan natuurlijk wel handig (als dat uberhaupt werkt? :o )

* HyperBart mompelt iets over gustibus en coloribus...

[Reactie gewijzigd op maandag 2 mei 2011 00:14]


Door Tweakers user Dadona, maandag 2 mei 2011 21:46

Je moet je i3 dan ook vervangen, pas vanaf een bepaalde i5 kun je gebruik maken van VT-d.
@HyperBart, virtualisatie is niet het antwoord op alles. Je moet goed kijken wat je wil virtualiseren, in sommige gevallen zul je namelijk uitkomen op een hoger verbruik dan met twee losse samenstellingen. (Denk aan extra hardware, maar ook door inefficiŽnties van de hypervisor.)

Reageren is niet meer mogelijk